Biografie

Wieke Karsten geeft fluitlessen, lessen over studeren en performen, methodiek en didactiek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.Tot september 2012 was zij ook docent aan het Prins Claus Conservatorium Groningen .

Zij studeerde in Engeland bij de befaamde fluitpedagoog Trevor Wye en in Den Haag bij Rien de Reede en Thies Roorda.

Wieke is expert op het gebied van ‘Musiceren, studeren en het brein’, waarover ze een bijzondere methode heeft ontwikkeld. Zij geeft lezingen, workshops en cursussen in binnen- en buitenland. Ook begeleidt zij individuele studenten en professionele musici met vragen over studeren, optreden en het voorbereiden van audities. Eind augustus 2019 verscheen haar boek In de muziek bij uitgeverij Amsterdam University Press. Het boek In de muziek is verkrijgbaar bij de boekhandel of rechtstreeks te bestellen bij Wieke Karsten.

Sinds 2009 geeft zij les aan de Nederlandse Fluit Academie naast Emily Beynon en Jeroen Bron. Deze academie richt zich op jonge Nederlandse talenten van 14 tot 18 jaar en (inter)nationale studenten. De Neflac organiseert een Zomer Academie en lesdagen door het jaar heen.

Sinds 2002 schrijft Wieke columns over musiceren voor het tijdschrift Fluit van het Nederlands Fluit Genootschap. Deze columns verschijnen ook in het tijdschrift Flöte Aktuell van het Deutsche Gesellschaft für Flöte, De Klarinet en het tijdschrift ARCO van de Nederlandse ESTA. Bekijk een aantal van deze columns.

Met pianist Henry Kelder vormde zij jarenlang Duo Karsten-Kelder. Samen wonnen zij in november 1998 het Achtste Internationale Fluitconcours Friedrich Kuhlau in Duitsland.

Als Duo Karsten-Kelder maakten zij 2 cd’s: Doodles in Flight en Histoires.

Wieke wordt vaak gevraagd als jurylid bij concoursen zoals het Prinses Christina Concours en het Nationaal Fluitconcours.

Met Berdien Stenberg organiseerde ze tussen 1996 en 2000 zomercursussen voor fluitleerlingen tussen 10 en 20 jaar oud.

zomercursus
musiceren, studeren
en het brein
voor muziekdocenten
editie 2020

17 t/m 20 augustus
Witteveen

GEANNULEERD
wegens COVID-19

wieke’s Blog

Wieke Karsten

aandacht voor de musicus